home Udendørs Gro lækre og anvendelige krydderurter på altanen

Gro lækre og anvendelige krydderurter på altanen

Krydderurter er fremragende haveplanter at gro på altanen. Selvom de fleste foretrækker varme solrige forhold, kan nogle tolerere skygge og et par gror faktisk bedst i skygge.

Krydderurter er alt andet end krævende, og det er samtidig en god måde at udnytte pladsen på, da man kan bruge krydderurterne i madlavningen. På den måde får man både spiselige urter og dekorative planter på en og samme tid.

Hvordan kommer jeg i gang?

Du kan købe starter planter fra et havecenter eller gro dem helt fra bunden fra frø. Urter med knaprødder som dild og koriander transplanterer ikke godt, men hvis du er forsigtig, kan det godt lade sig gøre. Nogle urter som oregano og timian varierer så meget i smag, at de bør gros fra transplantationer købt fra et havecenter. Dette giver dig mulighed for at snuse og smag og derefter købe hvad der passer bedst til dig.

Flerårige krydderurter kan forplantes med stiklinger eller lagdeling. Det gøres ved at skære en sund grøn gren af, trimme de nederste blade og sætte den i noget pottejord. Med tiden vil den slå rødder og kan overflyttes til en permanent krukke.

De fleste krydderurter er immune mod angreb fra de fleste skadedyr – det gælder i hvert fald rosmarin, timian, oregano og purløg.

Køb nogle flotte krukker til krydderurterne

Hvis du gerne vil gøre krydderurterne til en funktionel del af din indretningen på altanen eller i hjemmet, hvorfor så ikke købe nogle flotte urtepotteskjulere, så de også kan indgå som et flot element i boligindretningen. Man kan både købe flotte krukker i havecentrene eller forskellige møbel- og interiørbutikker, herunder IKEA, ILVA, IDEmøbler, Bahne osv.