home Redesign Maling giver nyt liv til gamle møbler

Maling giver nyt liv til gamle møbler

Danmark er et land med meget stolte møbeltraditioner, og Danmark er nok også det land i verden mes flest møbelklassikere, og det skyldes især dansk design, der i mange år har haft stor succes både i Danmark og overalt i verden.

Mange møbelfabrikanter forsøger at efterligne de kendte designklassikere, så dansk møbelhåndværk er noget man kan have glæde af rundt omkring i hele verden. Vi anvender gode solide materialer til konstruktion af møblerne, og vi bruger også et smart design og farvevalg, så derfor kan man stadig på lossepladser og brugtmarkeder finde mange billige men slidte træmøbler, som nemt kan holde i mange år endnu.

Her kommer der en guide i at renovere slidte træmøbler så effektivt og skånsomt som muligt, og ved at følge disse råd kan man få meget mere glæde af sine møbler og indretning.

 

Slibning, maling og lakering giver møbler fornyet liv

Mange steder kan man finde slidte træmøbler, som egentligt ikke fejler noget udover en slidt overflade. Der findes mange specialforretninger rundt om i landet, der kan klare en totalrenovering af gamle møbler, idet de både limer, pudser, sliber, lakerer, bejdser eller og maler møblerne, hvorefter de endda kan foretage en ompolstring eller giver dem et nyt betræk.

Mange af disse opgaver kan man sagtens selv klare, men man skal naturligvis først anskaffe de rigtige materialer og angribe opgaven på den rette måde, og det kan man læse mere om her. Måske ønsker man at bevare den originale farve, mens man andre gange hellere foretrækker at give de gamle møbler et nyt og farvestrålende udseende med friske farver. Disse renoverede møbler kan nu placeres flere steder i boligen og gøre masser af gavn, så boligen kan nu blomstre bedre, fordi man er blevet bedre til at håndtere møbler og indretning i hjemmet. Det er muligt at give nyt liv til både:

 

 • Stole
 • Skamler
 • Borde
 • Kommoder
 • Vitrineskabe
 • Skabe

 

Tips til den rette fremgangsmetode

Til at starte med skal møblet efterses og kontrolleres, så man ved, hvad der skal foretages. Hvis møblet rokker, så bør det først limes med snedkerlim, og så skal det tørre. Man starter så med at rense overfladen for skidt og snavs, og måske skal man pudse det gamle lag maling eller lak af først. Gennemgå derfor først møblet omhyggeligt og find alle ujævnhederne.

Måske kan man blot nøjes med lidt slibning med sandpapir, før man kan påføre et nyt lag grunder og maling. Hvis møblet er fri for ujævnheder kan man ofte springe slibningen og grunderen over og blot male møblet med den valgte farve to gange. Hvis møblet er meget slidt, så er det ofte nødvendigt at slibe det i hånden med sandpapir ved at bruge en rystepudser.

Det bedste resultat kommer ved at anvende fint sandpapir med korn 120. Husk at spartle eventuelle revner eller huller før slibningen, og man bør også afmontere beslag og håndtag, så man bedre kan arbejde med møblet. Når man så skal i gang med malingen af møblet, så skal man enten klare det udendørs eller indenfor, og man skal huske at dække gulvet godt til med afdækningspapir eller afdækningsplast. Man bør anvende god møbellak, og man kan påføre dette med enten pensel, rulle eller sprøjtepistol.

Man bør anvende fnugfri mikrofiberklude til at tørre støv af med efter slibningen. Farven kan både være mat eller blank, og en glans på 20 er mat, en glans på 50 er halvblankt, og 90 er blankt. Møbelmaling kan enten være oliebaseret eller vandbaseret møbelmaling, og til vandbaseret maling anvendes bedst en pensel af kunstfiber, hvorimod man til oliebaseret maling bør anvende en pensel af enten naturfiber eller naturhår. Pensler af naturhår er blødere, og giver et rigtig flot resultat, men til gengæld holder de ikke i så lang tid. Kort fortalt er den samlede rækkefølge altså denne:

 

 1. Rengør møblet med grundrens og skyl efter med rent vand
 2. Fjern løs lak og maling med en skraber
 3. Slib møblet med sandpapir
 4. Mal med en grunder før spartlingen
 5. Spartel huller og ujævnheder med tynde lag af spartelmasse i flere omgange
 6. Tør træstøvet væk med en mikrofiberklud
 7. Mal de spartlede huller og ujævnheder med en grunder
 8. Lad dit møbel tørre 24 timer for det bedste resultat
 9. Mal med møbelmaling i din valgte farve og glans.
 10. Lad det tørre 24 timer og giv det et ekstra lag