home Boligtips Guide: Sådan udnytter du bedst de få kvadratmeter

Guide: Sådan udnytter du bedst de få kvadratmeter

Mange har problemer med pladsmangel i små boliger. Og især byboer kender til manglen på opbevaringsplads. Har du en altan, får du foræret lidt ekstra plads, som du bør udnytte. Men hvordan gør du det? Og hvordan udnytter du de få kvadratmeter mest optimalt?

Læs med her og få idéer og tips til, hvordan du kan indrette dig, hvis pladsen er trang.

Hold væggene neutrale og frie

I små hjem er det vigtigt, at de overordnede linjer er rene og neutrale. Sørg derfor for at holde væggene hvide eller som minimum lyse. Den lyse farve får på næsten magisk vis rummet til at udvide sig.

Undgå også at hænge alt for meget på væggene. Billeder på vægge er naturligvis med til at skabe en hyggelig ramme om hjemmet, og du kan også godt smække et par billeder op, så længe du sørger for, at det kun er ganske få.

I din lille bolig skal du nemlig sørge for ikke at proppe for mange ting ind – heller ikke for meget nips, for så kommer det hurtigt til at virke klemt frem for let og luftigt.

Udnyt dit ekstra uderum

Hvis du er den heldige ejer af en altan, gælder det bare om at udnytte de ekstra kvadratmeter bedst muligt. Sæt en lufttæt opbevaringsbænk ud på altanen, så kan du gemme alt det, du sjældent bruger, og som du ellers ville have sat på loftet, hvis du havde haft sådan et.

Det kan være tæpper, vinterfrakker eller andet, som du kun hiver frem i ny og næ.

Brug mindre gulvplads og mere vægplads

Når du har få kvadratmeter at gøre godt med i hjemmet, handler det i høj grad om at tænke kreativt. Du skal simpelthen tænke ud af boksen – væk fra gulvet og op på væggene. Nøglen til et mere luftigt og rummeligt hjem med meget lidt plads er nemlig at tænke i kubikmeter frem for kvadratmeter.

Er du fingersnild, eller kender du en, der er, kan det være en god løsning at lave hjemmebyggede møbler. Eksempelvis kan du bygge et skab med låger, der kan hænge over døren i din entré. Her kan du opbevare huer, vanter og tørklæder, og på den måde tager skabet ikke plads i rummets kvadratmeter. Du kan også hænge kurve eller spande op på væggen og opbevare vanter og huer heri.

Samme idé kan bruges på børneværelset til legetøj. Et lille børneværelse kalder på smarte løsninger. Og hvorfor ikke gøre sengen til en slags legeplads? Hvis der ikke er plads til, at dine børn kan få et værelse hver, så byg en sej køjeseng op ad væggen med indbygget plads til sengetøj og andet.

Invester i multifunktionelle møbler

Når pladsen er trang, er der heller ikke rum til så mange møbler. Derfor skal du gå efter møbler med flere funktioner. Det kan være en puf i stuen, som både kan bruges som siddeplads, men som også kan åbnes og opbevare bøger eller overtøj.

Invester i en seng med indbyggede skuffer under. På den udnytter du en masse spildplads under sengen. Plastikbokse på hjul kan være en løsning, men med en speciel seng med indbyggede opbevaringsløsninger får du et mere roligt og stringent udtryk, der ikke forstyrres af bokse under sengen.

Brug pladsen under trappen eller den skrå væg

Trapper og skrå vægge kan tage meget plads i hjemmet. Og mange får ikke udnyttet pladsen under, fordi det er en udfordring at se, hvordan den kan bruges.

Brug pladsen under en trappe eller skråvæg til at indrette et lille hjemmekontor. Sæt et skrivebord med skuffer i under, så du har plads til papirer og andet heri. Så har du et lille arbejdsrum, samtidig med at du udnytter kvadratmeterne under de skrå vægge.

Hvis du har en trappe i hjemmet, er det med at få det meste ud af den. Er du handy, kan trappetrinene laves om til små skuffer, hvor du kan opbevare dine sko, så de ikke fylder på gulvet.

Har du en skrå væg med et vindue, hvorfor så ikke lave det til dit nye yndlingsspot? Byg en bænk under skråvæggen og læg hynder under vinduet, så er der rig mulighed for at nyde en kop te og en god bog.